Beginnen met zeekajakken

Net als bergbeklimmen is zeekajakken uitdagend, avontuurlijk én een risicosport. In een kajak ben je blootgesteld aan de elementen: weer, wind, water. Samen zorgen die voor een omgeving die continue in verandering is. Zeekajakken vraagt daarom om ervaring. Je blijft altijd leren.

De basis

Het helpt wanneer je de basistechnieken beheerst. Deze technieken krijg je het beste onder de knie met een instructeur. Je leert over stabiliteit en balans houden, zonder blessures varen, een technisch goede voorwaartse slag, technieken om te manoeuvreren en over veiligheid. Komt allemaal van pas op zee!
Je hoeft geen eigen kajak te hebben om te beginnen.

Lees hieronder verder waar je instructie kan krijgen en welke cursussen er bestaan.

Instructie krijgen

Via een kanovereniging
Door heel Nederland zijn er kanoverenigingen. Een deel daarvan organiseert voor hun leden cursussen. Als lid van een vereniging kan je meestal varen in een kajak van de vereniging. Ook kan je meevaren met tochten en op die manier meer ervaring opdoen. Bijna alle kanoverenigingen draaien op vrijwilligers. Meestal betaal je een jaarlidmaatschap.
Of er een kanovereniging in jouw buurt is kan je opzoeken via deze pagina met kajaklinks.

Via een kajakschool/cursusaanbieder
Er bestaan in Nederland ook een aantal commerciële aanbieders waar je een cursus kan volgen. Deze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld een surfschool. Je kunt er op verschillende niveaus cursussen volgen in een kajakdiscipline zoals wildwaterkajakken of zeekajakken. Deze aanbieders bieden vaak ook basiscursussen aan: de basistechnieken voor kajakken zijn voor veel kajakdisciplines hetzelfde. Soms kan je een kajak/uitrusting van de aanbieder gebruiken/huren, zoals bij WeKayak.

De zee op!

Door met ervaren kajakkers zeekajaktochten te maken bouw je ervaring op. Tijdens een zeekajakcursus breid je je vaardigheden en kennis uit.
Ook dit kan je weer doen via een vereniging of een van de kajakscholen/cursusaanbieders. Daarnaast bestaat er een aantal landelijke organisaties dat zeekajakactiviteiten aanbiedt. Kijk ook eens op de pagina met kajaklinks.

Aanvullingen en correcties

De informatie op deze pagina heb ik met zorg samengesteld. Zie je een foutje of heb je een aanvulling? Laat het me even weten.