Hoe word je kajak instructeur

Wil je anderen verder helpen met kajakken en vind je het leuk om jezelf te blijven ontwikkelen in de kajaksport? Dan kun je ervoor kiezen gecertificeerd kajakinstructeur te worden. Dit artikel gaat over hoe je kajakinstructeur wordt en de opleidingen die je hiervoor kunt volgen.

Maar eerst de basis

Elke opleiding tot kajakinstructeur heeft bepaalde voorvereisten. Hoe dan ook is het belangrijk dat je houdt van buitensport en een actief leven. Het hebben van een bepaald kajakvaardigheidsniveau is vaak één van de voorvereisten.

Lees hier hoe ik je hierbij kan helpen.

buitensportopleiding

Een buitensportopleiding leidt op tot buitensportinstructeur. Het onderdeel kajaksport is een van de vele modules van de opleiding. In de module kajaksport leer je de basis van het kajakken en je ontwikkelt je eigen vaardigheid. Er zijn verschillende sportopleidingen waar je buitensportinstructeur kunt worden, van MBO tot Universiteit. Houd er rekening mee dat wanneer je na deze opleiding aan de slag wil als kajakinstructeur, het bijna altijd nodig is dat je je verder ontwikkelt via stages en trainingen.

Een greep uit de mogelijkheden:
CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, een MBO opleiding). Bijvoorbeeld de buitensportopleiding van CIOS ZW-Nederland.
• De minor ‘Adventure, sports & tourism’ aan de Hanzehogeschool Groningen
• De buitensportopleiding van Outdoor Valley
• De buitensportopleiding van Voshaar Outdoor & Education

Buitensportopleidingen in het Buitenland

Misschien niet je eerste gedachte, maar buurlanden België en Engeland hebben een ruig en veel meer ‘outdoorsy’ landschap dan we hier in Nederland kennen.
Een perfecte omgeving voor de tal van buitensportopleidingen die in die landen worden aangeboden. Zoals deze opleiding Outdoor Adventure & Environmental Studies in Engeland. Of de Outdoor education adventures & wilderness programs van Outward Bound België.

Kajakinstructeursopleiding van het WSV

Het Watersportverbond (WSV) biedt twee kajakinstructeursopleidingen: één voor assistent kajakinstructeur (instructeur niveau 2) en één voor kajakinstructeur (instructeur niveau 3). Deze opleidingen zijn te volgen via het Watersportverbond en aan opleidingslocaties die aan het Watersportverbond verbonden zijn. Na afronding van de opleiding behaal je het WSV instructeurscertificaat. Dit certificaat wordt landelijk erkend, niet internationaal.
Lees hier meer over de WSV opleiding assistent kajakinstructeur.
Lees hier meer ober de WSV opleiding kajakinstructeur.

Kajakinstructeursopleiding van BC

De naam zegt het al: British Canoeing (BC) is de nationale kajaksportbond van Engeland. De meren, rivieren en omstandigheden op zee in Engeland zijn een paradijs voor kajaksporters in allerlei disciplines. Als sportbond focust British Canoeing puur op kajaksport, op alle vlakken. De kajakinstructeursopleidingen van British Canoeing bestaan uit een algemeen deel en uit een disciplinespecifiek deel.
Je kunt BC gecertificeerd kajakinstructeur worden tot en met het niveau dat je zelf beheerst. Voorheen kon je in Nederland British Canoeing cursussen volgen bij Zeekajak.nl. Momenteel zijn er geen mogelijkheden. Op naar Engeland dus! Certificaten van British Canoeing worden internationaal erkend.

Lees hier meer over het de opleidingen en certificaten van British Canoeing.
Lees hier meer over wat de sportbond British Canoeing biedt.

 

Aanvullingen en correcties

De informatie op deze pagina heb ik met zorg samengesteld. Zie je een foutje of heb je een aanvulling? Laat het me even weten.