Kajakniveaus en certificaten

Waarom bestaan er kajakniveaus en waarom zou je een certificaat halen?
Een indeling in kajakniveaus biedt een kader met informatie: waar staat een kajaksporter qua ontwikkeling. Wil je je als kajakker verder ontwikkelen dan is dat handig om te weten. Wil je als kajakker deelnemen aan georganiseerde activiteiten dan is het praktisch om dit te kunnen afstemmen aan de hand van landelijk gangbare kajakniveaus. Certificaten zijn er om dit afstemmen eenvoudiger te maken.

De indeling van kajakniveaus

Kajakniveaus worden per land via een bepaald systeem ingedeeld. Internationaal gezien bestaan er verschillende systemen. De indeling van kajakniveaus in die systemen verschilt vaak niet eens zo veel. De invulling soms wel, omdat omstandigheden (met name op zee) per land verschillen.

In Nederland is het diplomeringssysteem van het Watersportverbond (WSV) gangbaar en landelijk geldend. WeKayak is bevoegd om Watersportverbondcertificaten uit te geven.

Het systeem van European Paddle Pass biedt een internationaal kader voor de indeling van kajakniveaus. Elf Europese landen hebben hun nationale certificerings-systeem ingedeeld volgens de EPP normen. Nederland is geen lid van EPP. In de V.S. geldt het systeem van de American Canoe Association.

Internationaal gezien staat het certificeringssysteem van British Canoeing (BC) goed bekend.

Kajakniveaus bij WeKayak

Bij WeKayak is de individuele ontwikkeling van de kajakker het uitgangspunt. Dat gaat verder dan in de kajakniveaus staat omschreven.
Om het simpel te houden zijn activiteiten ingedeeld in drie niveaus: introductie, basis en gevorderd.

Voor de invulling van lessen en cursussen nemen we de inhoud van de kajakniveaus van het WSV en BC en vullen dit aan met wat relevant is voor het onderwerp en de deelnemers. Hierbij putten we uit zelf gevolgde trainingen en kennis en ervaring die over de jaren is opgedaan.

Activiteiten WeKayak in vergelijking met WSV niveaus

De diplomalijnen van het Watersportverbond (WSV):

Vergelijking WeKayak activiteiten en de WSV kajakniveaus:
Basistechnieken

WSV Introductie kajakken (IK)   >  WeKayak introductie kajakken
WSV Kajakvaardigheid A (KVA) > WeKayak techniektraining basis
WSV Kajakvaardigheid B (KVB) > WeKayak techniektraining gevorderd
WSV Kajak Veiligheid Test (KVT) > WeKayak safety training (incl. KVT)
Zeekajakken
Zeevaardigheid (ZV) > WeKayak basiscursus zeekajakken, Intro/losse les branding
Zeevaardigheid Extra (ZVE) > WeKayak gevorderdencursus zeekajakken, losse les branding
Tochtleider Zee (TL Zee) > Tochten en coaching op aanvraag

Informatie WSV certificaten

 Je kunt een Watersportverbond certificaat behalen nadat je hebt laten zien dat je een bepaald niveau voldoende beheerst. Hoe? Dat verschilt per certificaat. Meestal via een theorie- en praktijkexamen, soms via een vorderingenstaat of logboek.

Op de website van het Watersportverbond vind je downloads met informatie over de exameneisen. Als er bij een bepaald niveau theorie hoort, staat dat er ook bij als downloadlink.

Klik hier voor de downloadlinks van de Basistechnieken (Intro, KVA, KVB) en Kajakveiligheid (KVT).
Klik hier voor de downloadlinks van Zeekajakken (ZV, ZVE, TLZee).

Waar kan je kajakcertificaten halen?

WeKayak heeft een aantal examens op de kalender staan (gebruik het zoekfilter) en organiseert examens op aanvraag

Je kunt ook terecht bij een aantal kanoverenigingen, kajakscholen/cursusaanbieders en (voor zeekajakken) landelijke organisaties. (Link volgt)

 

Skillsheet WeKayak

Wil je weten waar jij staat in je ontwikkeling? Het skillsheet van Wekayak is een soort menukaart met een overzicht van de basistechnieken (IK, KVA, KVB) en KVT. Het skillsheet kan je hier downloaden.
Let op: de technieken van IK zijn in de loop van ’22 aangepast en niet meer actueel. Aan een actueel overzicht wordt gewerkt.

Skillsheet Basis Kajak