Instructeursopleiding Nederland

Wil je een gecertificeerd kajakinstructeur worden dan kan dat in Nederland via een opleiding van het Watersportverbond. Het instructeurscertificaat van het Watersportverbond wordt landelijk erkend. Het WSV biedt een opleiding tot assistent instructeur (instructeur niveau 2) en tot instructeur (instructeur niveau 3).

Kanodisciplines

Wildwatervaren, zeekajakken, kanosprint, slalom, binnenwater, kanopolo, toerkajakken, open kano: dit zijn de verschillende disciplines binnen de kanosport. De instructeursopleiding van het WSV is niet disciplinespecifiek. 
Je kiest zelf  ‘de tak van sport’ waarbinnen je instructeur wordt. Vooraf aan de instructeursopleiding zorg je via trainingen en cursussen dat jouw vaarniveau gelijk is aan de starteisen van de opleiding voor jouw discipline.

Persoonlijk leertraject

De opleiding van het WSV is competentiegericht opgebouwd. Je vaardigheden, kennis en houding op vlakken die belangrijk zijn voor een kajakinstructeur zijn het uitgangspunt. Je bouwt zelf een portfolio op met activiteiten. Aan de hand hiervan wordt jouw ontwikkeling in de competenties inzichtelijk. Dit portfolio staat in de digitale leeromgeving van het Watersportverbond (de ELO: electronische leeromgeving). In je portfolio in de ELO staan al opdrachten klaar aan de hand waarvan je je competenties kunt ontwikkelen.

Iedereen is anders; de één beheerst een bepaalde competentie bij de start van de opleiding meer dan een ander. Deze opleiding is dus een persoonlijk leertraject. De invulling ervan verschilt per persoon. Je focust op de competenties die jij te ontwikkelen hebt.

De leercoach

Van het begin tot het eind van je leertraject word je begeleid door een leercoach.
Diegene begeleidt jou bij de invulling van de activiteiten, passend bij jouw leertraject. De leercoach heeft toegang tot jouw portfolio in de ELO. De leercoach is ook degene die beoordeelt wanneer je een competentie voldoende op niveau hebt ontwikkeld. Wanneer dat voor alle competenties het geval is, dan heeft je leercoach de opdrachten in de ELO allemaal als voldoende beoordeeld.

De praktijkbegeleider

Tijdens je leertraject ontwikkel je jezelf door het maken van opdrachten uit de ELO en door wat verder nodig is in jouw leertraject. Bijvoorbeeld het volgen van workshops of trainingen. Een praktijkbegeleider is degene die aanwezig is tijdens een activiteit die je doet.  Diegene geeft achteraf feedback op jouw uitvoering tijdens een activiteit. Dit naar aanleiding van de leerdoelen die je voor jezelf hebt geformuleerd voor een activiteit. Om voor jou relevante feedback te kunnen verzamelen, is het daarom belangrijk dat je vooraf aan een activiteit de praktijkbegeleider informeert over je leerdoelen en aandachtspunten.

De competenties

Hieronder de competenties die het WSV hanteert. De standaard opdrachten in het portfolio in de ELO  vallen onder één van deze competenties:

  • Geven van lessen
  • Organiseren van activiteiten
  • Aansturen van assistenten
  • Afnemen van vaardigheidstoetsen

Meer informatie

Je kunt de opleidingen en de opdrachten in de ELO bekijken, voordat je aan een opleiding begint. Dat gaat zo:

1. Ga naar de website van de WSV Watersport Academy

2. Rechtsboven kan je inloggen.
Maak een account aan wanneer je dat nog niet hebt.

3. Klik nadat je bent ingelogd in de navigatiebalk op de juiste opleiding.

Je kunt je opleiding volgen via het Watersportverbond of via een bij het Watersportverbond aangesloten opleidingslocatie. Je leest er hier meer over.

Aanvullingen en correcties

De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld. Zie je een foutje of heb je een aanvulling? Mail mij dan pas ik het aan.